Foça’ya özgü, kolay işlenebilen yumuşak bir taş olan “Foça Taşı” (Lithos Phokaikos) bir tüf taşıdır. Tamamen Foça’ya özgü, yerel dokuyu çok iyi yansıtan değerli bir taştır. Her şeyden önce dayanıklı, uzun ömürlü, sağlıklı en önemlisi de hiçbir kimyasal madde içermediği için tercih edilir. Foça dağlarından çıkarılır, ilk çıkarıldığı an yumuşak, zaman geçtikçe sertleşme özelliği taşır. Ponza taşına benzer, gözenekli ve yontulabilir bir dokusu vardır.
Foça’nın simgesi taş evlerin yapımında kullanılan, tamamen Foça’ya özgü, işlenebilen Foça taşı sağlıklıdır. Volkanik tüf olma özelliğinden dolayı, don, ısı farkları gibi atmosferik olaylarda etkilenmeyecek mineralojik birleşime sahiptir. Böylece havadaki nemi dengeler ve insan sağlığına uygundur. Foça Taşı doğal bir izolasyon malzemesidir; Isı ve ses izolasyonu sağlar. Termal yapısı ile yaz aylarında serin, kış aylarında sıcak havayı hapsederek enerji tasarrufunu destekler. Foça Taşı mukavim bir yapı taşıdır. Basınç ve aşınma direnci yüksek olduğundan günümüze kadar ayakta kalan yapıları miras bırakmıştır. Foça taşı özgündür ve işlenebilir. İlk çıkarıldığı anda kolay işlenir ve yumuşaktır, zamanla sertleşerek yapıyı her geçen gün daha da güçlendirir. Bu özelliğinden dolayı Antik dönemlerden günümüze kadar pek çok yerde hem yapı taşı hem de dekoratif taş olarak kullanılmaktadır.
Düzeni severim ama bazen de işleri biraz oluruna bırakmak da güzel diyenlere. Ev, bahçe, işyeri, iç ve dış tüm mekanlarda dekoratif duvar kaplaması olarak kulllanılır. Hafif, kolay uygulanabilir bir malzemedir. Isı yalıtımına katkıda bulunur. Gri-beyaz-siyah tonları ile; modern ve sofistike, krem-kahve tonları ile; doğal ve huzurlu mekanlar yaratabileceğiniz farklı renk seçenekleri mevcuttur. Renkleri tek olarak kullanabileceğiniz gibi tarzınıza ve beğeninize uygun renk kombinasyonları yapabilirsiniz.
Son dönemde antik kent içindeki yapılardan olan Athena Tapınağı alanı’nda bulunan Arkaik Dönem malzemesi işlemesi nispeten kolay tüf taşından (Foça taşı – lithos phokaikos) büyük griphon ve at heykelleri Phokaia’nın antik dünyadaki büyük taş heykeltıraşlığındaki öncü konumunu da ortaya koyduğu görülmektedir.
Antik yerleşim Fokaia yapılarının mimari özellikleri arasında Arkaik Dönem Athena Tapınağı’nın İon düzeninde sütun başlığı parçaları ve bazı duvarlar, Foça yolu üzerindeki Taş Kule olarak bilinen Pers mezar anıtı (Anadolu’da antik yerleşimlerin en eski Pers mezar anıtı olduğu, İ.Ö.546 yılının ilk yarısında Sardes Savaş’nın bitiminden hemen sonra Pers kralı Kyros tarafından anıt mezarı Phokaia sınırları içinde yaptırıldığı saptanmıştır), Şeytan Hamamı olarak adlandırılmış olan Hellenistik Dönem’de yapılan kaya mezarı, Roma Dönemi’nden mozaikler, süslemeli mermer bloklar ve seramik atölyelerinin bozuk üretimlerinin atılmasıyla oluşmuş çöplükler bu şehirdeki diğer önemli antik kalıntılardır. Dış Kale olarak adlandırılan savunma amaçlı da kullanılmış Ceneviz yapımı gemi barınağı, tarihi yarımada üzerindeki Osmanlı Dönemi’nden kale olarak adlandırılan benzeri amaçlı bir yapı ve iki cami, aynı dönemden görece iyi korunmuş kitabe ve plastik süslemeleriyle mezar taşları Phokaia’daki önemli tarihi eserlerdir.
Diğer yazılarımız için aşağıdaki kategorilere bakabilirsiniz;